Fråga facket Fråga facket

Jag vill inte ha på mitt samvete att jag smittat någon

Anställningsvillkor Pierre arbetar som undersköterska inom kommunens hemtjänst i Östersund sedan 15 år tillbaka. Ett riskfyllt arbete i coronatider då det är svårt att hålla avstånd på grund av arbetsuppgifterna; medicinering, hygien, påklädning och måltider.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Hur mycket jag än trivs med mitt jobb och de jag träffar är det tungt nu med oron över att smitta eller att bli smittad, säger Pierre. Foto: Lars Forsstedt

Knäppa knappar och hyvla ost

Pierre har under 15 år jobbat inom samma geografiska område och lärt känna de flesta av medborgarna som anlitar hemtjänsten. Han beskriver sig som en social person som tycker att jämställdhet är viktigt, både i arbetsgruppen och i livet i stort. Grundfilosofin är att alla har ett värde och ska bemötas på ett professionellt sätt.

- Det är en utmaning och ett viktigt arbete. Istället för att jag knäpper knappar eller brer smörgåsar ser jag det som min uppgift att ge stöd för att hen ska träna sin motorik och själv knäppa knappar och hyvla ost till frukostmackan, säger Pierre.

- Det tar längre tid, men det är bra för hälsan och välbefinnandet.

Pierre och medarbetarna måste arbeta mer än heltid för att täcka upp för kollegor som är sjuka. Det har anställts fler och de genomgår en introduktion innan de ska ut på uppdrag.

- Vi vill inte att medborgarna ska mötas av några de aldrig sett förut. Det är ett stort ansvar att känna till vad det är för problematik och hur hjälpinsatsen ska ske på bästa sätt.

Osolidarisk bunkring

Pierre framhåller att de varit noga med att följa hygienkraven och att de använt handsprit, skoskydd, handskar och plastförkläden även innan pandemin. Men för en tid sedan gick det inte att beställa handskar och förkläden längre, de hade tagit slut. Även handsprit saknades.

- Till slut fick vi en blandning i dunkar som gjorde att vi kunde fylla på. Nu har vi kommit i kapp och förråden är som tidigare, säger Pierre och funderar vidare:

- Beror det bara på importproblem eller kanske att fler beställer mer än de brukar? Finns det de som bunkrat upp mer än vad som är solidariskt rimligt?

Hygienrutinerna har varit standard sedan tidigare, men nu har de även fått utbildning i hur skyddsutrustningen ska sättas på och av och det finns utbildningsfilmer. Arbetsplatsträffarna har blivit ärendeträffar med färre deltagare och samlingarna sker i ett rum med gott om plats.

- Som undersköterska gör jag arbetsuppgifter som rör medicin, hygien, påklädning och måltider. Vi kan inte hålla avstånd, därmed utsätter jag även mig själv för att bli smittad av den jag ska hjälpa, säger han.

- Jag tar mitt ansvar och är hemma från arbetet om jag har symtom, men den jag besöker kan vara smittad av vänner och släktingar som hälsar på dem. Många menar att de har överlevt andra sjukdomar som tbc och polio och är så pass gamla att de med ålderns rätt kan fortsätta med sina vanor, trots att det bryter mot myndigheternas inrådan. 

Karensavdrag

- Jag fick inte testa mig när jag var sjuk för jag hade inte visat symtom under arbetstid. Det tycker jag är fel. Det är skönt att karensdagen vid sjukdom är slopad, men jag hade inte klart för mig att jag skulle förlora så mycket pengar om jag är sjuk.

- Jag trodde att jag skulle få 80 procent av min lön. Det är orättvist när jag tar mitt ansvar och inte har något annat val, säger Pierre besviket.

Arbetsgivaren gör karensavdrag som tidigare och Pierre får i efterhand söka ersättning för avdraget hos Försäkringskassan. Beloppet man får tillbaka för karensavdraget är 700 kronor före skatt.

(Reds anmärkning: regeringen har beslutat att höja ersättningen till 804 kronor före skatt från och med juni)

Skyddsombuden är extra viktiga

För Pierre är det viktigt att vara med i facket. Oron gör skyddsombudens arbete extra betydelsefullt.

- De kämpar med att säkerställa vår arbetsmiljö genom att se till att arbetsgivaren gör ett bra förebyggande arbete, att vi får stöd i rutiner och får rätt utrustning.

- Jag vet aldrig vad som kan hända under ett arbetspass.

Arbetsplatsens två skyddsombud har tillsammans med chefen gjort riskbedömningar och sammanställt informationsmaterial om corona och förebyggande rutiner. Kontoret spritas två gånger per dag och antalet medarbetare hos en och samma medborgare har begränsats. Vid misstanke om och bekräftad smitta av covid-19 finns färdiga kit med full skyddsutrustning och den medarbetare som besökt en sjuk medborgare ska därefter inte besöka friska.

- Jag kan sitta tryggt och facket kan strida för mig och mina arbetskamrater. Facket var här för en tid sedan och informerade och då kom det upp massor med frågor som de kunde ge bra svar på. Det är bara att gå in på hemsidan eller ringa om det dyker upp några funderingar, säger Pierre.  

Sommarsemestern är i fara

Den rådande personalbristen gör att det kan bli aktuellt att arbeta även på sommaren, att semestern blir inställd, och det bekymrar Pierre.  

- Det är viktigt att vi får vår återhämtning. Jag vill kunna umgås med familjen och vara ledig när vårt barn har sommarlov. Om vi måste arbeta så delar jag fackets hållning att det ska vara frivilligt att flytta sin semesterperiod och att det i så fall ska utgå extra ersättning. 

- Vi kan ju inte heller vara säkra på att läget är annorlunda i höst och att det då går att ta ut semester, säger han.

Text: Sophia Gabrielsson sophia@forsstedt.se