Drönarattacker mot bostadsområdet
Det har varit en minst sagt dålig start på dagen för Ivanna Khrapko. Efter att ha tillbringat några dagar med att leverera nödhjälp i staden Kherson, under ständig beskjutning från ryskt artilleri, skulle det bli en lugn morgon hemma i Kiev. Men tidigt på morgonen utsattes hennes vanligtvis fridfulla bostadsområde för en drönarattack.
- Vårt luftförsvar lyckades skjuta ner alla drönarna, men det var obehagligt att se attacken från fönstren i lägenheten.
- Jag vaknade halv sex på morgonen av explosionerna. När det var över gick jag till jobbet, utan att ha duschat, eftersom det inte fanns någon elektricitet eller varmvatten, säger Ivanna Khrapko.
Barnen drabbas hårdast
Kherson är den stad i söder som de ryska styrkorna dragit sig tillbaka från. Men även om ockupationen är över är förhållandena i staden mycket svåra. De ryska styrkorna finns på andra sidan floden varifrån de oavbrutet skjuter med artilleri.
Ivanna och hennes fackliga kollegor var där för att hjälpa medlemmar i facket med varma kläder, mat, madrasser, elgeneratorer och julklappar för barnen. Allt inhandlat med pengar som den svenska fackföreningsrörelsen skänkt via Palmecentrets Ukrainainsamling och pengar från andra fackliga organisationer i världen som solidariskt ställer upp för Ukraina.
- Det är värst för barnen. De ser ut som vilka barn som helst, men de har varit med om hemska saker. Nästa år vill vi starta projekt för att arbeta med barns mentala hälsa.
Vi måste orka fortsätta
När kriget bröt ut var Ivanna Khrapko aktiv i facket för de anställda på järnvägen, och dessutom nyvald ordförande för ett fackligt ungdomsnätverk (se tidigare artikel här). I dessa egenskaper har hon vuxit både som människa och som fackligt aktiv. Kontakterna med den internationella fackföreningsrörelsen har fört henne till världsfacket ITUC:s kongress i Australien och snart reser hon till Sverige för att planera verksamheter med svensk fackföreningsrörelse.
Frågan man ställer sig är förstås om aktivisterna inom facket kommer att orka fortsätta kämpa. Krig, elavbrott och brist på varmvatten tar på krafterna och gör det svårare att hålla igång nätverket.
- Vi har problem med att internet inte fungerar och att mobilnätet delvis är förstört. Det är mycket svårare att hålla kontakten. Och så lever alla med att det från och till inte finns värme och varmvatten. Ärligt talat så är vi tröttkörda, men vi vet att vi måste orka fortsätta, säger Ivanna Khrapko.
- Jag hoppas att ni i Sverige när ni nu ska fira jul med era familjer, i varma upplysta rum, kommer ihåg att i Ukraina får många fira jul i mörkret, om man ens har ett hem kvar. Andra tillbringar julen vid fronten. Och att ni fortsätter att stödja oss.
Text: Björn Lindh
Visa ditt stöd för den internationella solidariteten. Bli månadsgivare till Olof Palmes Internationella Center.
Eller swisha en julgåva till: 123 24 060 72