LO-ekonomerna
-
LO-ekonomerna: Regeringen måste stimulera konsumtion – inte öka hushållens sparande
Sverige befinner sig i en lågkonjunktur. Hushållen håller hårt i plånboken. Inflationschocken är över, men konsekvenserna av den höga inflationen består, skriver sju LO-ekonomer.
-
Riksbanken, nu måste ni sänka styrräntan
LO:s chefsekonom: Räntemasochismen gynnar bara storbankerna
-
Drömsemestern är inte något för alla
Varannan arbetare har inte råd att resa bort på ledigheten
-
Alltid goda tider hos näringslivseliten
Historiskt har det gått som bäst för Sverige när såväl löntagare som kapital agerat ansvarsfullt. Detta hotas nu av maktelitens girighet. Näringslivet måste agera, skriver sju LO-ekonomer.
-
LO: Regeringen måste vårda satsningen på omställningsstudiestödet bättre
Det är bra att omställningsstudiestödet är på plats, men det räcker inte. Utbildningssystemet behöver även anpassas efter arbetstagarnas och arbetsmarknadens behov. Det skriver Therese Guovelin, Thomas Carlén och Mia Nikali, LO.
-
”Räntevapnet biter inte på dagens svenska inflation”
Riksbanken råder inte över världsmarknadspriser på olja, vete eller gas. Och eftersom inflationen drivs av utbud och inte efterfrågan är höjd ränta i Sverige ingen effektiv strategi, utan hjälper bara till att kväva ekonomin. Ledningen för Riksbanken måste släppa prestigen och ändra den misslyckade penningpolitiken, skriver LO-ekonomerna.
-
Svenska arbetarkvinnor ska inte tvingas jobba deltid
Mer måste göras för att utjämna löneskillnaderna mellan män och kvinnor.
-
”Missriktad inflationsbekämpning står i vägen för ansvarsfull ekonomisk politik.”
Det är en direkt felaktig slutsats att satsningar på välfärd – skola, vård och omsorg – driver på inflationen, skriver Laura Hartman, chefsekonom på LO.
-
Riksbankens räntor driver på inflationen
I går höjde Riksbanken styrräntan till 3,75 procent, trots att alltmer av inflationen är orsakad av Riksbankens höjda räntor. Sverige behöver en svensk penningpolitik – inte en Riksbank som jagar sin egen svans, skriver Torbjörn Hållö.
-
”Enögda styrande riskerar förvärra krisen”
Såväl Riksbanken som regeringen har ett allt för ensidigt fokus på inflationsbekämpning. De behöver nu ta ett större ansvar för tillväxt och sysselsättning, skriver Laura Hartman, LO
-
Riksbanksbossen borde ta ett chill pill
Sveriges ekonomi går sämst i EU. Krisen framstår alltmer som hemlagad. Det är dags för riksbanken att chilla – och regeringen att sluta dumsnåla, skriver LO:s chefsekonom Laura Hartman.
-
Direktörernas löner drar ifrån arbetarnas
LO: Inkomsterna har exploderat – gapet är större än vad vi någonsin sett
-
Obegripligt att regeringen skär ner på yrkesutbildningarna
I dag saknas utbildade kockar, undersköterskor, barnskötare, målare och många andra yrken. Samtidigt är arbetslösheten hög och det finns ett stort intresse för omställningsstudiestödet. Ändå väljer regeringen att skära ner på yrkesutbildningarna. Det är obegripligt, skriver Thomas Carlén och Mia Nikali på LO.
-
Finanspolitiken måste ha högre ambitioner
Sveriges penning- och finanspolitik riskerar i dag att göra den stundande lågkonjunkturen värre än vad den hade behövt vara, skriver Laura Hartman, chefsekonom LO.
-
Pensionssystemet måste förstärkas
Nu krävs handling så att inte pensionerna blir ännu lägre framöver. Pensionen måste räcka till ett vanligt och värdigt liv, situationen är orimlig, skriver företrädare för LO.
-
Låglönepolitik pressar inte arbetslösheten
Utvärdera arbetslöshetsförsäkringen som en del av ett helhetssystem. Effekterna av låglönepolitik för att pressa arbetslösheten har misslyckats, skriver Niklas Blomqvist och Laura Hartman vid LO.
-
Subventionera jobben bättre, Magdalena Andersson!
Subventionerade jobb måste träffa bättre om vi ska pressa ned den höga långtidsarbetslösheten och närma oss målet om full sysselsättning, skriver LO.
-
Svenska mataffärer driver upp inflationen
Vanliga löntagare har svårt att kompensera sig mot stigande priser på livsmedel och drivmedel. Bristande konkurrens ger däremot företagen frikort att vältra över nästan hela bördan från dyrare råvaror på kunden.
-
Det krävs en investeringsplan för jämlik klimatomställning
Det krävs investeringar för en jämlik och rättvis klimatomställning, och Sverige med sina nordiska grannar borde vara världsbäst på att lyckas med det, skriver LO:S chefsekonom Laura Hartman.
-
”Att bara räkna på maktelitens löner vore direkt missvisande”
LO:s Susanna Gideonsson och Anna Almqvist: De flesta arbetare har mycket små kapitalinkomster och bostadslån, vilket ger ett underskott av kapital, till skillnad från storbolagsdirektörerna.