Ökad ojämlikhet syns i jämställdhetsstatistiken
Ojämlikheten i Sverige har ökat sedan mitten av 1990-talet. Vissa grupper har tagit stora steg upp på inkomststegen medan de som även tidigare var ekonomiskt utsatta har fallit efter. LOs utgångspunkt är att jämställdhet och jämlikhet måste gå hand i hand om kvinnors och mäns villkor ska kunna närma sig varandra.
I Sveriges Jämställdhetsbarometer kan vi presentera unika siffror som visar sambandet mellan anställningsform och arbetstid, men också hur arbetstiden påverkar och trycker ned lönen. Endast 4 av 10 kvinnor i arbetaryrken har en tillsvidareanställning på heltid.
Skillnaderna i faktisk månadslön mellan kvinnor och män i arbetaryrken och mellan kvinnor och män i tjänstemannayrken har minskat. Dock ökar skillnaderna i faktisk månadslön mellan kvinnor i arbetar- och tjänstemannayrken och mellan män i arbetar- och tjänstemannayrken. Arbetarkvinnor har den i särklass lägsta faktiska månadslönen.
Dags för en klassmedveten jämställdhetspolitik
Makten över tiden och fördelningen av tid i betalt och obetalt arbete måste fördelas jämnare mellan kvinnor och män i arbetar- och tjänstemannayrken. Makten över arbetet måste fördelas mer jämnt mellan arbetstagare och arbetsgivare så att kvinnor och män i arbetar- och tjänstemannayrken har trygga och bra arbetsvillkor. Och pengarna måste fördelas mer jämnt mellan kvinnor och män i arbetar- och tjänstemannayrken.
LO vill bland annat se följande:
- Arbetsgivare måste organisera arbetet så att även kvinnor får fasta heltider. Vi kräver att de politiskt styrda arbetsgivarna i välfärden ska erbjuda fasta heltider.
- Pappor och mammor behöver i högre grad dela lika på omsorgen om barnen och hushållsarbetet. Här är föräldraförsäkringens utformning en nyckel. Vi vill att hälften av föräldrapenningdagarna knyts till vardera föräldern.
- Kommunerna måste erbjuda barnomsorg även på kvällar och helger för att underlätta för arbetarföräldrar att kombinera arbete och familj.
Ladda ner Sveriges Jämställdhetsbarometer 2018 (pdf)
Läs också: "3 myter om den svenska jämställdheten"